Maandelijks archief: maart 2011

Duurzaamheid: groot en klein

Bij het vaststellen van de begroting 2011 van de gemeente Stichtse Vecht heb ik gepleit voor meer daadkracht voor duurzaamheid, met name voor energie en afval. De eerste berichten zijn dat de afvalscheiding in de nieuwe gemeente nog niet goed gaat. Daar moeten we dus wat aan gaan doen. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de gemeentelijke portemonnee. Energie komt tot nu toe vrijwel niet aan bod. Zelfs niet in woorden, laat staan in daden. Als raadslid van Duurzaam Stichtse Vecht zal ik me hierover regelmatig laten horen.  Dit is duurzaamheid in het groot als je het over de totale gemeente hebt.

In het klein valt er ook nog veel te doen. Zo was het tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis van Loenen de laatste keer zo warm dat de airco draaide (buiten was het een graad of 7) en de burgemeester voorstelde om maar even de buitendeuren open te zetten. Ik heb haar daar meteen op aangesproken en gezegd dat het niet de bedoeling is om net zoals vroeger in het Oostblok de temperatuur te regelen met het openzetten van ramen en deuren, terwijl de ketel door blijft loeien. Ik denk dat de boodschap wel is overgekomen. En anders schrijf ik er de volgende keer weer over!

Mox in Fukushima-3

Slechts weinig mensen hebben in de gaten dat Fukushima-3 een bijzondere reactor is. Hier wordt, beter gezegd: werd, Mixed Oxide verstookt. Dat bevat plutonium en is daardoor ongeveer een factor 2 miljoen (!) dodelijker dan gewoon verrijkt uranium. Twintig jaar geleden mocht ik als Greenpeace-actievoerder hiervoor al aandacht vragen in het Belgische Doel. Toen was er ook al een overschot aan plutonium omdat de markt voor kernwapens was ingestort na de val van de Berlijnse Muur.

Fukushima-3 is nu 41 jaar in bedrijf en mag gerust een verouderd type genoemd worden. Eigenlijk had deze reactor al uit bedrijf gemoeten. De capaciteit kon echter nog niet gemist worden, omdat reactor 7 en 8 nog steeds in aanbouw zijn. Of waren… Klik voor wat extra informatie hier. Ik was, ben en blijf dus tegen het gebruik van kernenergie. Het wordt hoog tijd dat we ook in Nederland, ook lokaal, eens echt werk gaan maken van energiebesparing en van het gebruik van duurzame energiebronnen. En laten we eerst maar duimen dat Fukushima-3 onder de kritische temperatuur en druk blijft.

Stralingsdeskundige

Vandaag ben ik naar de updatecursus van het Antennebureau geweest. Ook in Stichtse Vecht zijn er zaken die met (gevaren van) elektromagnetische straling te maken hebben. Denk aan GSM- en UMTS-masten, aan hoogspanningsmasten en aan een hoogspanningsstation. Duidelijk is dat er geringe gezondheidsrisico’s zijn van elektromagnetische velden en dat er gezondheidseffecten zijn van de de zorgen en de onrust rondom elektromagnetsiche straling. Vanuit mijn elektrotechnische achtergrond was ik natuurlijk al behoorlijk op de hoogte, maar met de cursus van vandaag erbij weet ik ook weer hoe deze onderwerpen bij de inwoners aankomen. Ik hoop dat het mijn mede-raadsleden gaat lukken om ook een onderscheid aan te brengen tussen de directe risico’s en de onrust over de risico’s. Nog beter zou zijn als we als gemeente een antennebeleid zouden ontwikkelen, zodat we een toetsingskader hebben voor nog op te richten antenne-installaties.

Coalitie – oppositie

Wellicht kent mijn Femke ook dat gevoel: het gaat niet om de inhoud, maar om de macht. In de nieuwe raadszaal van Stichtse Vecht – in het oude gemeentehuis van Loenen – bleek de coalitie het machtsspel te spelen. Bij de keuze van het vergadermodel zijn meteen allerlei uitgangspunten van de coalitie overboord gegaan. Bestuurlijke vernieuwing,  bruggenbouwen en overbruggen van de kloof politiek-burgers zoals in het coalitieprogramma staan, kwamen even niet aan bod. En dat is jammer, want ik zag dat dit geen constructieve invloed had op partijen als PvdA, Groep Frank van Liempdt, Breukelen Beweegt, Maarssen Natuurlijk, Maarssen 2000 en natuurlijk op mijn eigen partij Duurzaam Stichtse Vecht. Volgens mij is dit een gemiste kans voor de coalitie. Als positief ingestelde optimist ga ik nu pogen of er ergens een samenwerking is te vinden tussen coalitie en oppositie om aan duurzaamheid te werken. Ik ga proberen om in april tot een voorstel te komen dat het papierverbruik van de raadsleden gaat minimaliseren. Nu zijn er 300.000 A4-tjes per jaar nodig om ons van informatie te voorzien. Dat zijn 40 bomen per jaar. Zou dat naar NUL kunnen?

Cuba

Om ons heen gaan mensen nu op wintersport. Wij zijn ondertussen bezig met de zomervakantie. Dit jaar gaan we naar Cuba. Dat is sowieso al een bijzonder land, maar nog bijzonderder is dat mijn nichtje Saskia meegaat.  Als 16-jarige is ze in 2009 met ons een paar weken meegeweest op onze Midden-Oostentrip. Daar heeft ze de smaak van reizen te pakken gekregen. Dat kunnen wij zeer waarderen. We gaan een weekje met een huurautootje rondreizen (gewoon een Koreaan en niet zo’n mooie oldtimer…). Daarna verder met bus, rugzak en de benenwagen. We zijn benieuwd of het zolang nog rustig blijft op Cuba. Wellicht krijgen de Cubanen ook meer trek in democratische vrijheden. Fidel en Raúl Castro zijn nu sinds 1959 aan de macht, dus een wissel mag wel eens.

Nieuwe links in ’t groen

Ruim 15 jaar hou ik me nu bezig met duurzame ontwikkeling. Dat is nooit saai, meestal komen er verrassingen. Vaak positieve. Ook heb je er altijd anderen bij nodig. Altijd is er sprake van het maken van verbindingen. Verbindingen tussen mensen, tussen organisaties en/of tussen verschillende vakgebieden. Op dit moment is voor mij een ‘verrassing’ dat het maken van verbindingen niet meer lukt met een aantal lokale GroenLinksleden. Op persoonlijk vlak is dat niet leuk. Is het erg als het gaat om het behalen van groene resultaten? Of schept het juist nieuwe mogelijkheden? Ik denk het laatste.  Onverwachts loop ik tegen nieuwe links (verbindingen) aan waarmee ook binnen Stichtse Vecht gezamenlijk en met passie en realiteitszin aan een duurzame gemeente gewerkt kan worden. Ik ga jullie daarvan op de hoogte houden! Vanaf nu steek ik niet veel tijd en energie meer in lokaal GroenLinks en ga ik onder een nieuwe vlag verder. Werktitel van die nieuwe vlag: Links in ’t groen.