Troubles of burgeroorlog

Najaar 2023 toerden we 6 weken door Ierland. We probeerden de Ierse geschiedenis te begrijpen. Duidelijk is dat zelfs meer dan 25 jaar na het vredesakkoord – Goedevrijdagakkoord 1998 – de spanningen nog steeds niet voorbij zijn. Sommige Noord-Ieren spreken ons verontwaardigd aan als we het woord “troubles” gebruiken. Zij spreken over een burgeroorlog.

Op dit moment lopen de spanningen weer op door Brexit. Er is immers toch weer een soort grens in Ierland. Noord-Ierland is de UK en Ierland is de EU. En sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober, zie je overal steunbetuigingen van de UK-unionisten aan Israël en van de Ierland-nationalisten aan de Palestijnen.

In de vergelijking met Oekraïne kan ik niet meegaan. Rusland is in mijn ogen toch een grotere agressor.