Maandelijks archief: december 2010

Queen – another one bites the dust

(luister, ga terug naar dit venster en lees!)

Ooh, laten we beginnen – Steve wandelt de straat af – Met de veiligheidspal helemaal naar beneden getrokken – Er is geen ander geluid dan het geluid van zijn voeten – Machinegeweren klaar om te vuren – Ben je klaar, hey, ben je hier klaar voor – Zit je op het puntje van je stoel – Buiten verscheuren de kogels – het geluid van de beat – ueah

Een ander bijt in het stof – Een ander bijt in het stof – En een ander is weg en een ander is weg – Een ander bijt in het stof, eh – Hey, ik ga jou ook pakken – Een ander bijt in het stof

Hoe denk je dat ik mee ga komen – Zonder jou als je weg bent – Je nam me voor alles wat ik had – en schopte me uit mezelf – Ben je blij? Ben je tevreden? – Hoe lang kun je de hitte volhouden – Buiten verscheuren de kogels – het geluid van de beat – Kijk uit

Een ander bijt in het stof – Een ander bijt in het stof – En een ander is weg en een ander is weg – Een ander bijt in het stof, eh – Hey, ik ga jou ook pakken – Een ander bijt in het stof – Hey, – oh neem het – Bijt in het stof – bijt in het stof hey – Hey – Een ander bijt in het stof – Een ander bijt in het stof, ow – Een ander bijt in het stof, hey hey – Een ander bijt in het stof, heeey – Ooh, wijs het aan – Er zijn veel manieren waarop je een man pijn kan doen – En hem naar de grond halen – Je kan hem verslaan – Je kan valsspelen tegen hem – Je kunt hem slecht behandelen en hem verlaten – Als hij depressief is – Maar ik ben klaar, ja, ik ben klaar voor je – Ik sta op mijn eigen twee voeten – Buiten verscheuren de kogels – Herhalend het geluid van de beat – Oh yeah

Een ander bijt in het stof – Een ander bijt in het stof – En een ander is weg en een ander is weg – Een ander bijt in het stof, eh – Hey, ik ga jou ook pakken – Een ander bijt in het stof – Schiet – Hey, in orde

Kortom: we waren bij Queen, the musical.

Genieten van de kerst

Deze dagen zijn ook dagen van rust en reflectie. Op de reflectie kom ik nog wel een keer terug. Wel kan ik alvast constateren dat 2010 voor mij een stuk rustiger was dan 2009. En die rust gun ik jullie ook. Rust is niet hetzelfde als niets doen en in je eentje op de bank zitten. Je mag meteen beginnen met samenwerken: klik hier. Als je het goed doet, heb je aan zes klikken genoeg.

Afscheid laatste gemeenteraad Breukelen

Vandaag namen we waardig afscheid van de gemeenteraad van Breukelen. Met gepaste functionele emoties en met mooie wensen voor de nieuwe gemeente. Persoonlijk ben ik heel tevreden dat mijn oproep om ook van Stichtse Vecht een Millenniumgemeente te maken met veel enthousiasme werd ontvangen. Daarvoor heb ik de enige wethouder van Breukelen die doorgaat als wethouder in Stichtse Vecht een Millenniumbord overhandigd (foto: Gerard Prakke). Wethouder Klaas Wiersema (VVD) beloofde meteen om daar werk van te maken in de nieuwe gemeente.

Het woord ‘laatste’ viel erg vaak. De laatste benoemde burgemeester Ger Mik gebruikte het woord ook regelmatig.  Zo was er ook het laatste lintje dat werd opgespeld bij Leo van Zanten van Streekbelangen vanwege zijn tientallen jaren in de politiek. Drie keer viel ik in de prijzen bij het woord ‘laatste’. Ik ben het laatst benoemde raadslid van Breukelen, heb de laatste motie ingediend en voerde als laatste raadslid het woord in deze laatste raadsvergadering van Breukelen.

Verder op de afscheidsreceptie vele mensen gesproken. Met name op de gebieden sport, jongerenparticipatie, sociale zaken en duurzaamheid wordt er veel van ons GroenLinksers verwacht. Ik denk dat we met 2 GroenLinksers in de raad en met gebruik van onze netwerken een behoorlijk deel van die verwachtingen kunnen waarmaken. Ik zal er in ieder geval mijn uiterste best voor doen en wil daar graag op de afscheidsreceptie van maart 2014 verantwoording over afleggen!

Zorgen om de zorg

Zo eens in de vijf dagen probeer ik naar mijn 85-jarige vader te gaan. Die woont op de eerste verdieping in een verzorgingshuis in De Lier. Deze keer was het 80 km door de sneeuw naar het Westland. De laatste tijd gaat het niet goed met hem. Mijn vader schuifelt graag achter zijn rollator door de gangen van het verzorgingshuis. De laatste weken valt hij nogal vaak. De laatste keer achter de voordeur. Hierdoor konden de verzorgers niet bij mijn vader komen. Uiteindelijk is de brandweer gebeld en die heeft een raam ingetikt en mijn vader bevrijd. Gelukkig had mijn vader niets gebroken.

Wel was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Gekozen is voor een zogenaamde vrijheidsbeperkende maatregel. Op zijn rolstoel zit nu een plank zodat hij niet op kan staan. Hij mag echter niet langer dan 2 uur achtereen zo zitten. Helaas is door de marktwerking in de zorg maar een beperkt aantal minuten per dag beschikbaar om daar op toe te zien. De uren dat ik er was is m’n vader natuurlijk wel ‘vrij’. We lopen dan wat door de gang of kijken naar foto’s van vroeger. Het lukt ons als familie en een paar vrijwilligers om circa 20 uur per week aanwezig te zijn. Die andere 148 uur per week moeten we echter vertrouwen op de zorginstelling. Dat gaat niet altijd goed, maar daarover een andere keer meer. Met gemengde gevoelens tuf ik over de witte wegen weer terug naar Breukelen.

Femke weg!

Tot mijn grote schrik heeft ons landelijk boegbeeld, Femke Halsema, ons per direct verlaten. De koers die Femke met GroenLinks wil gaan, spreekt mij erg aan. Niet langer aan de zijkant van het politieke spectrum, maar meer naar het midden. Vooral als het gaat over zaken als duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en rondom vrede en veiligheid zullen we haar geluid en haar gezag gaan missen. Het goede nieuws is natuurlijk dat in Jolande Sap een waardig opvolger is gevonden. Haar economische invalshoek zou wel eens van groot belang kunnen zijn om een groter publiek te laten zien dat duurzame ontwikkeling ook vanuit economisch belang de enige kans is om de huidige financiële en klimaatcrises te boven te komen.

Dwarsligger – verbindend royement?

Een dwarsligger kan 2 functies hebben. Het kan net als een spoorbiels een verbinding vormen, maar het kan ook dwars tegen gevestigde meningen ingaan. Ik begin deze eerste dwarsligger als een verbindende dwarsligger.

Op 24 november 2010 behaalde GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen 2 zetels. Dat ik als nummer 2 op de lijst in de raad van Stichtse Vecht kom, is dus niet vreemd. Voor veel kiezers is het wel onverwacht dat de nummer 4, Piet Paul, in de raad komt. De nummers 1 en 3 hebben zich namelijk in de campagne teruggetrokken. Ik betreur dat om diverse redenen nog steeds. Feit is echter dat Piet Paul en ik nu in de raad komen. We staan allebei achter hetzelfde verkiezingsprogramma, willen allebei een duurzaam en sociaal Stichtse Vecht en we hebben de afgelopen 5 jaar in Breukelen intensief en succesvol samengewerkt. Helaas is door emoties, onvolledige informatie en tunnelvisie een situatie ontstaan waardoor er met een royementsprocedure wordt gedreigd en waardoor Piet zich op dit moment niet voor kan stellen om samen met mij in 1 fractie te zitten. Dat is echter wel de verbinding die ik nu graag wil aanbrengen: Piet en ik moeten zo snel mogelijk de koppen bij elkaar steken, zodat we meteen op 3 januari met een robuuste GroenLinksfractie kunnen beginnen!

Hiernaast de actieve GroenLinksers waarmee we de campagne ingingen (klik op foto om te vergroten). Daar zijn ook ervaren Cock-watchers bij die weten dat ik veel waarde hecht aan feiten en aan hoor en wederhoor. Enkele feiten: het landelijk bestuur van GroenLinks heeft een (ietwat eenzijdig) persbericht over onze perikelen uitgedaan en ik heb daar een reactie op gegeven. Kijk verder ook eens op de site van GroenLinks Stichtse Vecht en op die van onze nummer 1 voor een andere blik op het bovenstaande.

Linschotenloop – maar nu even niet

Ik heb al vaker betoogd dat hardlopen voor mij van levensbelang is om politiek te kunnen bedrijven. Zowel bij de voorbereiding voor een marathon als voor het behalen van een politiek succes heb je een lange adem nodig. In 2010 heb ik 5 marathons gelopen, onder andere in Rotterdam waar ik een persoonlijk record van 3 uur en 31 minuten liep. Ik ben benieuwd hoeveel marathons ik in 2011 ‘nodig’ heb.

Vandaag had ik een halve marathon willen lopen, de Linschotenloop. Sowieso is dat een legendarische loop. Ik heb daar al regelmatig met gure noordoosters gelopen, of met striemende hagel vol in het gezicht. De organisatie heeft nog nooit afgelast. Tot vandaag dan. 15 cm sneeuw liet zich niet verwijderen en het parkoers vroor al weer op. Balen voor mij. Zowel fysiek als mentaal was ik er helemaal klaar voor. Ik geloof dat ik nu meer vermoeid ben door het niet-lopen van deze 21,1 km… Op de foto zie je mij met Frank Masteling (nu VVD-raadslid in Stichtse Vecht) lopen tijdens de Bosdijkloop in een onbesneeuwd Vinkeveen.

Aftrap Stichtse Vecht

De 33 raadsleden voor Stichtse Vecht zijn bekend.  Alle procedures zijn afgerond en we kunnen alle 33 op de eerste raadsvergadering op 3 januari benoemd worden.  Voordat we elkaar echt de nieren gaan proeven, was er een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik blij verrast teruggekomen ben van deze bijeenkomst. Als dit echt de opmaat is voor de komende raadsperiode, dan kunnen onze inwoners rekenen op een constructieve gemeenteraad.  Woorden als respect en vertrouwen gonsden continu rond.  Ook de zojuist benoemde waarnemend burgemeester, Mirjam van ’t Veld, blikt positief vooruit. Zij vroeg heel nadrukkelijk om oude strijdbijlen te begraven.  En doelde daarmee op de poging van 3 lijsttrekkers om haar als burgemeester te wippen. Een mislukte poging kunnen we ondertussen constateren.

Is er dan nergens een minpuntje? Jawel, ik zie een risico bij al deze lieve woorden. Democratie bestaat volgens mij bij de gratie van verschillen. Als er geen verschillen duidelijk gemaakt kunnen worden, dan kan ook een gemeenteraad niet functioneren. Ik beschouw deze eerste kennismakingsdag dan ook als een uitnodiging om constructief zowel verschillen als overeenkomsten tussen politieke partijen te blijven benoemen.