Mox in Fukushima-3

Slechts weinig mensen hebben in de gaten dat Fukushima-3 een bijzondere reactor is. Hier wordt, beter gezegd: werd, Mixed Oxide verstookt. Dat bevat plutonium en is daardoor ongeveer een factor 2 miljoen (!) dodelijker dan gewoon verrijkt uranium. Twintig jaar geleden mocht ik als Greenpeace-actievoerder hiervoor al aandacht vragen in het Belgische Doel. Toen was er ook al een overschot aan plutonium omdat de markt voor kernwapens was ingestort na de val van de Berlijnse Muur.

Fukushima-3 is nu 41 jaar in bedrijf en mag gerust een verouderd type genoemd worden. Eigenlijk had deze reactor al uit bedrijf gemoeten. De capaciteit kon echter nog niet gemist worden, omdat reactor 7 en 8 nog steeds in aanbouw zijn. Of waren… Klik voor wat extra informatie hier. Ik was, ben en blijf dus tegen het gebruik van kernenergie. Het wordt hoog tijd dat we ook in Nederland, ook lokaal, eens echt werk gaan maken van energiebesparing en van het gebruik van duurzame energiebronnen. En laten we eerst maar duimen dat Fukushima-3 onder de kritische temperatuur en druk blijft.