Maandelijks archief: april 2013

Keten: kettingzaag – wipzaag – klover – houtkachel

Zaagblad van 70cm doorsnede om stammen te zagen.

Zaagblad van 70cm doorsnede om stammen te zagen.

Na 15 jaar trouwe dienst heeft onze zaagtafel die we gebruikten voor het zagen van boomstammetjes en takken het begeven. De elektromotor was doorgebrand. Na lang zoeken hebben we nu een nieuwe zaagmachine gekocht. Op de foto zie je slechts het zaagblad. De machine zelf is ook groot en met ruim 100kg ook niet echt een lichtgewicht.

Misschien vraag je je af wat wij toch aanmoeten met dat zaaggeweld van meer dan 5 kW. Per jaar produceren we zo’n 2 tot 3 m3 brandhout. Dat komt grotendeels uit eigen tuin. Met de kettingzaag halen we dat naar beneden. Met de nieuwe zaagmachine, een wipzaag voor de kenners, zagen we dat in stukken van 30cm. En daarna gaat het naar de kloofmachine. Ook nieuw. Handmatig kloven blijf ik ook nog wel doen, maar het echt zware rugslopende werk gaat naar de hydraulische klover.

Ik schat dat we door het houtstoken ongeveer 500 m3 aardgas per jaar besparen. Hiermee leveren wij een bijdrage aan een lagere CO2-uitstoot. Jammer is dat nog steeds niet mogelijk is om op geheel schone wijze hout te stoken. Zelfs uit onze nieuwe kachel met secundaire en tertiare verbranding komen ongewenste stoffen. Gelukkig wonen we in buitengebied en hebben de buren er geen last van. Bij weinig wind stoken we niet.