Entartete Kunst

In het Museum Arnhem bezoeken we de tentoonstelling “Kunst in het derde rijk”. Zeer indrukwekkend. Als kunstenaar had je tussen 1937 en 1944 de keuze tussen óf meedoen met het Nazi-regime, óf eindigen in vergetelheid dan wel concentratiekamp.

Bijzonder is om te zien dat de nazi’s wel heel goed wisten wat foute kunst was: eigenlijk alles wat modern of abstract was. Zij noemden dat Entartete Kunst. Ontaarde kunst. In grote tentoonstellingen werden die getoond en belachelijk gemaakt. Zo wist de Duitse bevolking waar ze zich tegen moesten afzetten. Goede kunst liet de kracht van Duitsland zien: prachtige landschappen, de aanleg van Autobahnen en staalfabrieken, krachtige gespierde arische atleten en bijvoorbeeld het gezonde boerenleven.

In het museum is het streng verboden om te fotograferen. Er is toch een zekere angst dat neonazi’s gebruik/misbruik maken van de kunstvoorwerpen. Dat is ook de reden dat een groot deel van de kunstwerken vanaf 1945 in vooral Amerikaanse kluizen heeft gelegen.