Categoriearchief: persoonlijk

Energiebesparing in de provincies

Ik spaar het klimaat. jij ook?

Ik spaar het klimaat. jij ook?

De Provinciale Statenverkiezingen zijn in 2015 belangrijker dan ooit. Mede omdat de nieuwe Statenleden een nieuwe Eerste Kamer gaan kiezen in mei 2015. Ik constateer dat energie een belangrijk thema is in deze verkiezingentijd en -strijd. We moeten minder aardgas uit de Groningse bodem halen, we moeten gaan wennen aan grote windturbines in het landschap.

Dat is een goede basis om naar de bron van het energieprobleem te kijken: we verbruiken gewoon veel te veel energie. Energiebesparing is absoluut noodzakelijk. De Cock-watchers weten dat ik daar al een jaartje of 20 voor pleit. Op dit moment doe ik dat ook in een campagne van stichting Spaar het Klimaat. Doe ook mee, teken zelf en/of plaats onderstaande banner op je eigen website.

"Stop

Kopieer onderstaande code en plak deze in de html van je (LaPosta of MailChimp)nieuwsbrief of op je website:

<a href=”http://ikspaarhetklimaat.nl/pagina/verklaring-onderteken” title=”Onderteken ook de verklaring”>
<img src=”http://ikspaarhetklimaat.nl/banners/ishk_half_banner.png” alt=”Stop energieverspilling in gebouwen”>
</a>

Ik ben mijn verhaal

Raadspionier Duurzaamheid.

Raadspionier Duurzaamheid.

Mijn politieke dienstplicht zit er op. Althans: zo zien de Noren dat als je raadslid bent van je eigen dorp of stad. Voor een Noor is het zowel een eer als een (plezierige) plicht om een jaar of 8 je medeburgers te vertegenwoordigen.

Ik heb er ook precies 8 jaar raadslidmaatschap opzitten. Eerst in Breukelen en vervolgens in Stichtse Vecht. Grosso modo kijk ik er met plezier op terug. Plezier en bereikte resultaten hangt bij mij vaak samen. Met name op het gebied van duurzaamheid heb ik toch wel een steentje kunnen bijdragen. En ook al zit mijn politieke werk er nu op, ik blijf doorwerken aan een duurzame gemeente. Via project Huis2020 ga ik nu samen met huiseigenaren aan de gang om hun huis energiezuiniger te krijgen. Ik blijf immers mijn eigen verhaal.

De illustratie is een karikatuur die gemaakt is tijdens de afscheidsraad van maart 2014.

Beheerste bomenkap – vervanging sportschool

Gecontroleerd een wilg omhalen.

Gecontroleerd een wilg omhalen.

We wonen sinds 1996 hier in Breukelen. Toen stonden er aan de rand van de tuin wat kleine boompjes. Zo gaandeweg werden de wilgen en populieren steeds dominanter. We probeerden dat al in toom te houden door jaarlijks 2 tot 3 m3 hout te verwijderen en daarmee de houtkachel brandend te houden.

Dat bleek echter niet voldoende. Langzaam groeiende soorten kregen geen kans, bij storm dreigde steeds het omwaaien (richting het buurhuis) en de zon kwam alleen nog rond het middaguur in de tuin. Dus tijd om wat rigoureuzer aan het werk te gaan. Vier populieren zijn nu gekortwiekt en 1 grote wilg is helemaal weg.

De tuin ligt nu nog vol met takken en blokken. Nog weken werk om alles op te ruimen, te zagen en te kloven. Wel een goede vervanging voor de sportschool. Ook iets voor jou?

Druk, druk, druk, maar wel fijne drukte.

Ter overdenking...

Ter overdenking…

Nog 40 dagen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen. Bij een politicus is de scheiding tussen privaat en politiek leven altijd al klein: ook in de supermarkt ben je aanspreekbaar. Nu in verkiezingstijd is dat verschil nog kleiner. Vandaar dat de campagneleider vroeg of ik ook mijn persoonlijke digitale profiel eens wilde updaten. Bij deze.

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik zoal doe in een gemiddelde week. Voor de grap heb ik dat de laatste weken eens bijgehouden. Hierbij de uitslag (in uren per week):

  • 18 uur voor het directe raadswerk: voorbereiden, overleggen, onderzoeken en vergaderen,
  • 25 uur voor het indirecte politieke werk: verkiezingsprogramma, campagne, teambuilding,
  • 15 uur huiswerk: koken, schoonmaken, onderhoud fietsenvloot (16 stuks), snoeiwerk tuin,
  • 20 uur voor bestuursfuncties in verschillende verenigingen en stichtingen buiten Stichtse Vecht,
  • 8 uur Russisch, taalcursus ter voorbereiding op zomervakantie naar Oekraïne,
  • 8 uur hardlopen, vanwege zojuist gelopen Midwintermarathon in Apeldoorn (42,2 km in 3 uur 57 minuten).

Gelukkig doe ik de meeste activiteiten met heel veel plezier, zodat het nauwelijks op werken lijkt. Ik heb zelfs nog wat tijd voor sociale contacten, maar ook voor het ontwerp van ons komende nieuwe huis. Wel hoop ik dat na 19 maart (ja, dat is de verkiezingsdatum!) de drukte wat minder wordt. Nu weer snel verder: om 4 uur moet ik bij de burgemeester zijn. Loting van de lijstnummers. Ik voorspel dat we lijstnummer 12 krijgen.

Keten: kettingzaag – wipzaag – klover – houtkachel

Zaagblad van 70cm doorsnede om stammen te zagen.

Zaagblad van 70cm doorsnede om stammen te zagen.

Na 15 jaar trouwe dienst heeft onze zaagtafel die we gebruikten voor het zagen van boomstammetjes en takken het begeven. De elektromotor was doorgebrand. Na lang zoeken hebben we nu een nieuwe zaagmachine gekocht. Op de foto zie je slechts het zaagblad. De machine zelf is ook groot en met ruim 100kg ook niet echt een lichtgewicht.

Misschien vraag je je af wat wij toch aanmoeten met dat zaaggeweld van meer dan 5 kW. Per jaar produceren we zo’n 2 tot 3 m3 brandhout. Dat komt grotendeels uit eigen tuin. Met de kettingzaag halen we dat naar beneden. Met de nieuwe zaagmachine, een wipzaag voor de kenners, zagen we dat in stukken van 30cm. En daarna gaat het naar de kloofmachine. Ook nieuw. Handmatig kloven blijf ik ook nog wel doen, maar het echt zware rugslopende werk gaat naar de hydraulische klover.

Ik schat dat we door het houtstoken ongeveer 500 m3 aardgas per jaar besparen. Hiermee leveren wij een bijdrage aan een lagere CO2-uitstoot. Jammer is dat nog steeds niet mogelijk is om op geheel schone wijze hout te stoken. Zelfs uit onze nieuwe kachel met secundaire en tertiare verbranding komen ongewenste stoffen. Gelukkig wonen we in buitengebied en hebben de buren er geen last van. Bij weinig wind stoken we niet.

Ik werk voor het huis van de democratie!

Burgemeester Luc Winants (48) van Brunssum krijgt de krant van de jongerengemeenteraad.

Burgemeester Luc Winants (48) van Brunssum krijgt de krant van de jongerengemeenteraad.

In maart 2013 vond voor de derde keer de jongerengemeenteraad in Brunssum plaats. Voor één dag vervullen de jongeren van 4-havo en 4-atheneum van het Romboutscollege de rol van gemeenteraadslid. Vanaf 9 uur ‘s morgens werken de leerlingen in 7 groepen aan concrete voorstellen. Ik mocht één van die groepen begeleiden. Het mooie van deze jongerengemeenteraad is dat het thema ‘duurzaamheid’ op de agenda staat. Mijn groep werkt een voorstel uit om tot de eerste papierloze bovenbouw van Nederland te komen. Prangende vragen worden voorgelegd aan deskundigen, politici – de échte raadsleden! – geven tips en trucs om het voorstel aan een meerderheid te helpen. We werken keihard om het voorstel op tijd af te krijgen. Om 6 uur blijkt dat de andere groepen ook heel goede voorstellen hebben gemaakt. Het gaat spannend worden. In de raadszaal worden onder leiding van de echte burgemeester de voorstellen toegelicht, verdedigd én aangevallen. Uiteindelijk gooit mijn groep – heel sportief – als eerste de handdoek in de ring en haalt ons voorstel uit de stemming. Het voorstel om moestuinen aan te leggen, samen met kinderen en ouderen, wint om 5 voor 8. Precies op tijd, want de burgemeester had ons tot 8 uur gegeven om tot een uitslag te komen. Het winnende voorstel krijgt 1000 euro. Voor de leerlingen was het een lange dag van 11 uur, voor mij – inclusief het reizen – een zeer lange dag van 18 uur. Maar het was de moeite meer dan waard!

Voor meer info over de jongerengemeenteraad: zie de website van Prodemos: http://www.prodemos.nl/Voor-scholen/Jongerenprojecten/Jongerengemeenteraad

Getuigschrift Master of Science

November 2012: na 19 jaar studie studie bij de Open Universiteit ben ik Master of Science.

Op 9 november 2012 – toevallig ook de dag waarop mijn vriendin 50 jaar werd – ontving ik in de Vondelkerk in Amsterdam het getuigschrift dat mij het recht geeft de graad van Master te gebruiken. Een moment waar ik trots op ben. Velen bezorgden ons een gedenkwaardige dag. Ik heb nu dus mijn getuigschrift en kan – zoals iemand gekscherend zei – eindelijk aan m’n carrière beginnen. De keuze om de eigen decaan de uitreiking te laten doen, bleek een goede. Van de 16 uitreikingen was ik de enige over wie decaan Prof. Dr. Paquita Perez iets écht persoonlijks kon zeggen. Dat gebeurde dan ook: “In het bestuurswerk voor de Open Universiteit is Cock confronterend. Hij doet en denkt vaak anders dan wij verwachten. Soms kwam hij met opmerkingen waar de hele faculteitsstaf niet aan gedacht had. Uiteindelijk zijn we dat zeer gaan waarderen!”
Hier heb ik natuurlijk niets meer aan toe te voegen.

Van de vele gelukwensen, kadobonnen, fairtradeproducten en boeken zal het wel even duren voordat dat allemaal opgegeten, opgedronken, verzilverd of gelezen is. We genieten nog steeds na van deze mooie dag. Uiteindelijk zijn toch de warme contacten met familie, vrienden, buren, mede50-plussers, andere jongeren, gelijkgestemden én andersdenkenden belangrijker dan geld en spullen.

Eerdere blog: klik hier en voor meer foto’s van de uitreiking in de Vondelkerk:
http://www.open.ou.nl/stcentra/Amsterdam/121109-huldigingVondelkerk/

 

Marx 2.0 – onaardige mensen nodig!

Transitie naar duurzaamheid heeft crisis nodig. En onaardige slimme mensen om er beweging in te krijgen.

Eindelijk is aangetoond dat mijn leven zin heeft! Hoogleraar Jan Rotmans is een expert op het gebied van transities, van maatschappelijke veranderingen. Hij verkondigt dat het tijd is voor marxisme 2.0. In plaats van de woorden revolutie en Verelendung spreekt hij over transitie en crisis om een paradijselijke toekomst voor iedereen te bereiken. Gelukkig zitten we nu in de goede tijd en helpen de economische crisis, de klimaatcrisis en de energiecrisis ons vooruit. Daarvoor is het wel nodig dat er trekkers zijn die niet moe te worden om dat te blijven benadrukken. De behoudende gevestigde orde vindt het echter niet leuk om hun privileges van energieverspilling en hoge salarissen kwijt te raken ten gunste van toekomstige generaties en armere wereldburgers. Dus worden de mensen die een eerlijkere verdeling willen aangevallen en onaardig gevonden. In zowel mijn politieke werk als in mijn professionele pogingen tot het verduurzamen van de maatschappij ervaar ik dat regelmatig. Gelukkig hebben wij-activisten (let op: dit wordt een geuzennaam!) het tij dus mee. En dat geeft weer energie om door te gaan!

Lees ook het boek van Jan Rotmans: In het oog van de orkaan.

Nuon probeert mij vuile stroom te verkopen!

Nuon probeert milieukundige aan de vuile stroom te krijgen voor een paar tientjes voordeel!

Energiegigant Nuon heeft gegevens van de Kamer van Koophandel gekocht en probeert nu kleine zelfstandigen – zoals ik – als klant te krijgen. Het enige argument dat ze gebruiken is: u bent goedkoper uit. De man die aan de deur kwam, had geen antwoorden op de vraag of Nuon eigenlijk nog wel duurzaamheidsambities heeft. Hij mompelde iets over ondernemers die daar geen interesse meer in hebben en gaf ondertussen ook nog af op die goedkope zonnepanelen uit China. Dat is allemaal rommel volgens hem. Ik liet hem ons dak zien dat vol ligt met die Chinese panelen en dat die nu al meer opwekken dan verwacht is. Ach zei ie: dat komt nog wel dat ze kapot gaan. Ik heb deze man maar gauw de deur uitgezet. Gelukkig weet ik uit eigen ervaring dat er genoeg ondernemers zijn die wel voor duurzaamheid kiezen en niet alleen maar naar een kostenreductie van een paar euro per maand kijken. Wat mij betreft is Nuon volledig gezakt voor het duurzaamheidsexamen.

Carport is af!

na 2 jaar voorbereiding…

Voor onze voormalige brandweerauto – nu onze expeditie-camper – wilden we graag een dakje. Gemeentelijke regels gaan echter uit van een maximale carporthoogte van 3 meter. Daar past onze camper echter niet onder. Oktober 2010 kregen we van het gemeentebestuur van Breukelen toestemming om 3,5 meter hoog te gaan. Wel moesten we dan zover mogelijk vanaf de openbare weg bouwen. Geen probleem. Wel moesten we hiervoor enkele fruitbomen verplaatsen. Ondertussen is Breukelen opgegaan in de gemeente Stichtse Vecht en begon de mallemolen opnieuw. Eerst werd de aanvraag afgekeurd omdat de tekeningen niet nauwkeurig genoeg waren. De 2e poging – na weer leges betaald te hebben – lukte wel. September 2011 kregen we de definitieve vergunning. Dat wil zeggen: we hebben vergunning voor ‘de activiteit bouwen waarvoor geen vergunning is vereist’. We zijn gestopt om het proberen te snappen. Eerst de bouwtekeningen afkeuren en daarna verklaren dat ‘de activiteit bouwen niet is beoordeeld’. Hopelijk worden andere inwoners van Stichtse Vecht klantvriendelijker behandeld… Wij zijn toch blij met ons afdakje, hoewel de leges van 1378 euro niet in verhouding staan met de bouwkosten van een paar honderd euro.