Categoriearchief: persoonlijk

De Ronde Venen Marathon 2021

Eindelijk na 21 maanden weer een marathon. Het is mijn 58e. Het was nog spannend of deze door zou gaan. De vierde coronagolf dendert voort. De Zevelheuvelenloop is wel afgelast. Wij mogen zonder publiek van start gaan. Het weer is prima. Met de zon recht in het gezicht duiken we de polders in. Abcoude, Baambrugge, de spoordijk naar Vinkeveen, het gaat allemaal lekker. De sfeer is goed. Iedereen is zo blij als een lammetje in het voorjaar.

Op verzoek van de fysiotherapeut loop ik niet al te hard. Doe ik sowieso nooit meer. Het gaat mij echt om het plezier. En zo kom ik als 190e over de finish!

Milieukundig reporter

De laatste maanden doe ik verslaglegging voor Extinction Rebellion. Veelal jonge klimaatactivisten die met veel passie de klimaat- en ecologische crisis onder de aandacht brengen. Ik heb foto’s gemaakt op Schiphol tijdens een actie tegen de miljardensteun aan KLM en in Den Haag bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Nuttig werk.

Ook nuttig was mijn optreden als milieukundig reporter bij de actie van de Lenterebellie op vrijdag 26 februari in Utrecht. Ik was daar zeer nadrukkelijk niet als actievoerder. Hoofddoel was om samen met reporters uit Amsterdam en Rotterdam een interessante live stream te maken. Dat is gelukt: meer dan 10.000 mensen hebben naar die live stream gekeken.

Aan het eind van de dag moest ik concluderen dat ik als 60-jarige de meest risicovolle dag uit dit coronajaar had meegemaakt. En wel tijdens het verblijf van meer dan 10 uur in het arrestantencomplex in Houten. Terecht worden er nu vragen gesteld over dat politieoptreden aan burgemeester Dijksma van Utrecht. Tot nu toe zijn haar antwoorden helaas onvolledig en onjuist. Zo heb ikzelf meerdere malen kenbaar gemaakt dat ik aanwezig was als milieukundig reporter. Toch werd ik ook aangehouden, zoals blijkt in de laatste seconden van het filmpje. Ik had net zo goed een willekeurige voorbijganger kunnen zijn. Dit optreden is Nederland onwaardig.

Filmpje op Instagram: https://www.instagram.com/tv/CL_w4gGHRjF/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/tv/CL_w4gGHRjF/?utm_source=ig_web_copy_link

Zelf draag ik geen mondkapje tijdens de interviews. De uitzonderingsregels staan dat toe.

Malware activeert mij!

Februari 2021. Van mijn webhost-provider MijnDomein kreeg ik de melding dat mijn website geblokkeerd werd vanwege 11 besmette bestanden. De oplossing luidde: plaats een back-up terug. Waarschijnlijk ben ik de enige Nederlander die niet elke dag een back-up maakt. Beetje paniek wel. Is nu mijn hele leven weg? Of is dat eigenlijk wel gunstig, privacytechnisch gezien?

Gelukkig dacht MijnDomein met me mee. Eén bestand moest vervangen worden en 10 bestanden gewoon de prullenbak in. En nu werkt het weer!

Mijn dank gaat naar Vincent. Wel zelf even inkleuren!

Energiebesparing in de provincies

Ik spaar het klimaat. jij ook?

Ik spaar het klimaat. jij ook?

De Provinciale Statenverkiezingen zijn in 2015 belangrijker dan ooit. Mede omdat de nieuwe Statenleden een nieuwe Eerste Kamer gaan kiezen in mei 2015. Ik constateer dat energie een belangrijk thema is in deze verkiezingentijd en -strijd. We moeten minder aardgas uit de Groningse bodem halen, we moeten gaan wennen aan grote windturbines in het landschap.

Dat is een goede basis om naar de bron van het energieprobleem te kijken: we verbruiken gewoon veel te veel energie. Energiebesparing is absoluut noodzakelijk. De Cock-watchers weten dat ik daar al een jaartje of 20 voor pleit. Op dit moment doe ik dat ook in een campagne van stichting Spaar het Klimaat. Doe ook mee, teken zelf en/of plaats onderstaande banner op je eigen website.

"Stop

Kopieer onderstaande code en plak deze in de html van je (LaPosta of MailChimp)nieuwsbrief of op je website:

<a href=”http://ikspaarhetklimaat.nl/pagina/verklaring-onderteken” title=”Onderteken ook de verklaring”>
<img src=”http://ikspaarhetklimaat.nl/banners/ishk_half_banner.png” alt=”Stop energieverspilling in gebouwen”>
</a>

Ik ben mijn verhaal

Raadspionier Duurzaamheid.

Raadspionier Duurzaamheid.

Mijn politieke dienstplicht zit er op. Althans: zo zien de Noren dat als je raadslid bent van je eigen dorp of stad. Voor een Noor is het zowel een eer als een (plezierige) plicht om een jaar of 8 je medeburgers te vertegenwoordigen.

Ik heb er ook precies 8 jaar raadslidmaatschap opzitten. Eerst in Breukelen en vervolgens in Stichtse Vecht. Grosso modo kijk ik er met plezier op terug. Plezier en bereikte resultaten hangt bij mij vaak samen. Met name op het gebied van duurzaamheid heb ik toch wel een steentje kunnen bijdragen. En ook al zit mijn politieke werk er nu op, ik blijf doorwerken aan een duurzame gemeente. Via project Huis2020 ga ik nu samen met huiseigenaren aan de gang om hun huis energiezuiniger te krijgen. Ik blijf immers mijn eigen verhaal.

De illustratie is een karikatuur die gemaakt is tijdens de afscheidsraad van maart 2014.

Beheerste bomenkap – vervanging sportschool

Gecontroleerd een wilg omhalen.

Gecontroleerd een wilg omhalen.

We wonen sinds 1996 hier in Breukelen. Toen stonden er aan de rand van de tuin wat kleine boompjes. Zo gaandeweg werden de wilgen en populieren steeds dominanter. We probeerden dat al in toom te houden door jaarlijks 2 tot 3 m3 hout te verwijderen en daarmee de houtkachel brandend te houden.

Dat bleek echter niet voldoende. Langzaam groeiende soorten kregen geen kans, bij storm dreigde steeds het omwaaien (richting het buurhuis) en de zon kwam alleen nog rond het middaguur in de tuin. Dus tijd om wat rigoureuzer aan het werk te gaan. Vier populieren zijn nu gekortwiekt en 1 grote wilg is helemaal weg.

De tuin ligt nu nog vol met takken en blokken. Nog weken werk om alles op te ruimen, te zagen en te kloven. Wel een goede vervanging voor de sportschool. Ook iets voor jou?

Druk, druk, druk, maar wel fijne drukte.

Ter overdenking...

Ter overdenking…

Nog 40 dagen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen. Bij een politicus is de scheiding tussen privaat en politiek leven altijd al klein: ook in de supermarkt ben je aanspreekbaar. Nu in verkiezingstijd is dat verschil nog kleiner. Vandaar dat de campagneleider vroeg of ik ook mijn persoonlijke digitale profiel eens wilde updaten. Bij deze.

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik zoal doe in een gemiddelde week. Voor de grap heb ik dat de laatste weken eens bijgehouden. Hierbij de uitslag (in uren per week):

  • 18 uur voor het directe raadswerk: voorbereiden, overleggen, onderzoeken en vergaderen,
  • 25 uur voor het indirecte politieke werk: verkiezingsprogramma, campagne, teambuilding,
  • 15 uur huiswerk: koken, schoonmaken, onderhoud fietsenvloot (16 stuks), snoeiwerk tuin,
  • 20 uur voor bestuursfuncties in verschillende verenigingen en stichtingen buiten Stichtse Vecht,
  • 8 uur Russisch, taalcursus ter voorbereiding op zomervakantie naar Oekraïne,
  • 8 uur hardlopen, vanwege zojuist gelopen Midwintermarathon in Apeldoorn (42,2 km in 3 uur 57 minuten).

Gelukkig doe ik de meeste activiteiten met heel veel plezier, zodat het nauwelijks op werken lijkt. Ik heb zelfs nog wat tijd voor sociale contacten, maar ook voor het ontwerp van ons komende nieuwe huis. Wel hoop ik dat na 19 maart (ja, dat is de verkiezingsdatum!) de drukte wat minder wordt. Nu weer snel verder: om 4 uur moet ik bij de burgemeester zijn. Loting van de lijstnummers. Ik voorspel dat we lijstnummer 12 krijgen.

Keten: kettingzaag – wipzaag – klover – houtkachel

Zaagblad van 70cm doorsnede om stammen te zagen.

Zaagblad van 70cm doorsnede om stammen te zagen.

Na 15 jaar trouwe dienst heeft onze zaagtafel die we gebruikten voor het zagen van boomstammetjes en takken het begeven. De elektromotor was doorgebrand. Na lang zoeken hebben we nu een nieuwe zaagmachine gekocht. Op de foto zie je slechts het zaagblad. De machine zelf is ook groot en met ruim 100kg ook niet echt een lichtgewicht.

Misschien vraag je je af wat wij toch aanmoeten met dat zaaggeweld van meer dan 5 kW. Per jaar produceren we zo’n 2 tot 3 m3 brandhout. Dat komt grotendeels uit eigen tuin. Met de kettingzaag halen we dat naar beneden. Met de nieuwe zaagmachine, een wipzaag voor de kenners, zagen we dat in stukken van 30cm. En daarna gaat het naar de kloofmachine. Ook nieuw. Handmatig kloven blijf ik ook nog wel doen, maar het echt zware rugslopende werk gaat naar de hydraulische klover.

Ik schat dat we door het houtstoken ongeveer 500 m3 aardgas per jaar besparen. Hiermee leveren wij een bijdrage aan een lagere CO2-uitstoot. Jammer is dat nog steeds niet mogelijk is om op geheel schone wijze hout te stoken. Zelfs uit onze nieuwe kachel met secundaire en tertiare verbranding komen ongewenste stoffen. Gelukkig wonen we in buitengebied en hebben de buren er geen last van. Bij weinig wind stoken we niet.

Ik werk voor het huis van de democratie!

Burgemeester Luc Winants (48) van Brunssum krijgt de krant van de jongerengemeenteraad.

Burgemeester Luc Winants (48) van Brunssum krijgt de krant van de jongerengemeenteraad.

In maart 2013 vond voor de derde keer de jongerengemeenteraad in Brunssum plaats. Voor één dag vervullen de jongeren van 4-havo en 4-atheneum van het Romboutscollege de rol van gemeenteraadslid. Vanaf 9 uur ’s morgens werken de leerlingen in 7 groepen aan concrete voorstellen. Ik mocht één van die groepen begeleiden. Het mooie van deze jongerengemeenteraad is dat het thema ‘duurzaamheid’ op de agenda staat. Mijn groep werkt een voorstel uit om tot de eerste papierloze bovenbouw van Nederland te komen. Prangende vragen worden voorgelegd aan deskundigen, politici – de échte raadsleden! – geven tips en trucs om het voorstel aan een meerderheid te helpen. We werken keihard om het voorstel op tijd af te krijgen. Om 6 uur blijkt dat de andere groepen ook heel goede voorstellen hebben gemaakt. Het gaat spannend worden. In de raadszaal worden onder leiding van de echte burgemeester de voorstellen toegelicht, verdedigd én aangevallen. Uiteindelijk gooit mijn groep – heel sportief – als eerste de handdoek in de ring en haalt ons voorstel uit de stemming. Het voorstel om moestuinen aan te leggen, samen met kinderen en ouderen, wint om 5 voor 8. Precies op tijd, want de burgemeester had ons tot 8 uur gegeven om tot een uitslag te komen. Het winnende voorstel krijgt 1000 euro. Voor de leerlingen was het een lange dag van 11 uur, voor mij – inclusief het reizen – een zeer lange dag van 18 uur. Maar het was de moeite meer dan waard!

Voor meer info over de jongerengemeenteraad: zie de website van Prodemos: http://www.prodemos.nl/Voor-scholen/Jongerenprojecten/Jongerengemeenteraad