Categoriearchief: persoonlijk

Entartete Kunst

In het Museum Arnhem bezoeken we de tentoonstelling “Kunst in het derde rijk”. Zeer indrukwekkend. Als kunstenaar had je tussen 1937 en 1944 de keuze tussen óf meedoen met het Nazi-regime, óf eindigen in vergetelheid dan wel concentratiekamp.

Bijzonder is om te zien dat de nazi’s wel heel goed wisten wat foute kunst was: eigenlijk alles wat modern of abstract was. Zij noemden dat Entartete Kunst. Ontaarde kunst. In grote tentoonstellingen werden die getoond en belachelijk gemaakt. Zo wist de Duitse bevolking waar ze zich tegen moesten afzetten. Goede kunst liet de kracht van Duitsland zien: prachtige landschappen, de aanleg van Autobahnen en staalfabrieken, krachtige gespierde arische atleten en bijvoorbeeld het gezonde boerenleven.

In het museum is het streng verboden om te fotograferen. Er is toch een zekere angst dat neonazi’s gebruik/misbruik maken van de kunstvoorwerpen. Dat is ook de reden dat een groot deel van de kunstwerken vanaf 1945 in vooral Amerikaanse kluizen heeft gelegen.

Troubles of burgeroorlog

Najaar 2023 toerden we 6 weken door Ierland. We probeerden de Ierse geschiedenis te begrijpen. Duidelijk is dat zelfs meer dan 25 jaar na het vredesakkoord – Goedevrijdagakkoord 1998 – de spanningen nog steeds niet voorbij zijn. Sommige Noord-Ieren spreken ons verontwaardigd aan als we het woord “troubles” gebruiken. Zij spreken over een burgeroorlog.

Op dit moment lopen de spanningen weer op door Brexit. Er is immers toch weer een soort grens in Ierland. Noord-Ierland is de UK en Ierland is de EU. En sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober, zie je overal steunbetuigingen van de UK-unionisten aan Israël en van de Ierland-nationalisten aan de Palestijnen.

In de vergelijking met Oekraïne kan ik niet meegaan. Rusland is in mijn ogen toch een grotere agressor.

Elizabeth overleden

Op 8 september 2022 is de Britse koningin Elizabeth (96) overleden. Toevallig waren we net die maand in Schotland en bezochten per ongeluk Balmoral Castle. Een grote bloemenzee kwam ons tegemoet. Hoewel de Schotten graag loskomen van Engeland, hebben ze wel een zwak voor de Queen.

Eigenlijk hadden wij in de Koninklijke kasteeltuinen willen wandelen, maar die waren nu vanwege de rouwperiode gesloten voor normale onderdaantjes.

De Ronde Venen Marathon 2021

Eindelijk na 21 maanden weer een marathon. Het is mijn 58e. Het was nog spannend of deze door zou gaan. De vierde coronagolf dendert voort. De Zevelheuvelenloop is wel afgelast. Wij mogen zonder publiek van start gaan. Het weer is prima. Met de zon recht in het gezicht duiken we de polders in. Abcoude, Baambrugge, de spoordijk naar Vinkeveen, het gaat allemaal lekker. De sfeer is goed. Iedereen is zo blij als een lammetje in het voorjaar.

Op verzoek van de fysiotherapeut loop ik niet al te hard. Doe ik sowieso nooit meer. Het gaat mij echt om het plezier. En zo kom ik als 190e over de finish!

Milieukundig reporter

De laatste maanden doe ik verslaglegging voor Extinction Rebellion. Veelal jonge klimaatactivisten die met veel passie de klimaat- en ecologische crisis onder de aandacht brengen. Ik heb foto’s gemaakt op Schiphol tijdens een actie tegen de miljardensteun aan KLM en in Den Haag bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Nuttig werk.

Ook nuttig was mijn optreden als milieukundig reporter bij de actie van de Lenterebellie op vrijdag 26 februari in Utrecht. Ik was daar zeer nadrukkelijk niet als actievoerder. Hoofddoel was om samen met reporters uit Amsterdam en Rotterdam een interessante live stream te maken. Dat is gelukt: meer dan 10.000 mensen hebben naar die live stream gekeken.

Aan het eind van de dag moest ik concluderen dat ik als 60-jarige de meest risicovolle dag uit dit coronajaar had meegemaakt. En wel tijdens het verblijf van meer dan 10 uur in het arrestantencomplex in Houten. Terecht worden er nu vragen gesteld over dat politieoptreden aan burgemeester Dijksma van Utrecht. Tot nu toe zijn haar antwoorden helaas onvolledig en onjuist. Zo heb ikzelf meerdere malen kenbaar gemaakt dat ik aanwezig was als milieukundig reporter. Toch werd ik ook aangehouden, zoals blijkt in de laatste seconden van het filmpje. Ik had net zo goed een willekeurige voorbijganger kunnen zijn. Dit optreden is Nederland onwaardig.

Filmpje op Instagram: https://www.instagram.com/tv/CL_w4gGHRjF/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/tv/CL_w4gGHRjF/?utm_source=ig_web_copy_link

Zelf draag ik geen mondkapje tijdens de interviews. De uitzonderingsregels staan dat toe.

Malware activeert mij!

Februari 2021. Van mijn webhost-provider MijnDomein kreeg ik de melding dat mijn website geblokkeerd werd vanwege 11 besmette bestanden. De oplossing luidde: plaats een back-up terug. Waarschijnlijk ben ik de enige Nederlander die niet elke dag een back-up maakt. Beetje paniek wel. Is nu mijn hele leven weg? Of is dat eigenlijk wel gunstig, privacytechnisch gezien?

Gelukkig dacht MijnDomein met me mee. Eén bestand moest vervangen worden en 10 bestanden gewoon de prullenbak in. En nu werkt het weer!

Mijn dank gaat naar Vincent. Wel zelf even inkleuren!

Energiebesparing in de provincies

Ik spaar het klimaat. jij ook?

Ik spaar het klimaat. jij ook?

De Provinciale Statenverkiezingen zijn in 2015 belangrijker dan ooit. Mede omdat de nieuwe Statenleden een nieuwe Eerste Kamer gaan kiezen in mei 2015. Ik constateer dat energie een belangrijk thema is in deze verkiezingentijd en -strijd. We moeten minder aardgas uit de Groningse bodem halen, we moeten gaan wennen aan grote windturbines in het landschap.

Dat is een goede basis om naar de bron van het energieprobleem te kijken: we verbruiken gewoon veel te veel energie. Energiebesparing is absoluut noodzakelijk. De Cock-watchers weten dat ik daar al een jaartje of 20 voor pleit. Op dit moment doe ik dat ook in een campagne van stichting Spaar het Klimaat. Doe ook mee, teken zelf en/of plaats onderstaande banner op je eigen website.

"Stop

Kopieer onderstaande code en plak deze in de html van je (LaPosta of MailChimp)nieuwsbrief of op je website:

<a href=”http://ikspaarhetklimaat.nl/pagina/verklaring-onderteken” title=”Onderteken ook de verklaring”>
<img src=”http://ikspaarhetklimaat.nl/banners/ishk_half_banner.png” alt=”Stop energieverspilling in gebouwen”>
</a>

Ik ben mijn verhaal

Raadspionier Duurzaamheid.

Raadspionier Duurzaamheid.

Mijn politieke dienstplicht zit er op. Althans: zo zien de Noren dat als je raadslid bent van je eigen dorp of stad. Voor een Noor is het zowel een eer als een (plezierige) plicht om een jaar of 8 je medeburgers te vertegenwoordigen.

Ik heb er ook precies 8 jaar raadslidmaatschap opzitten. Eerst in Breukelen en vervolgens in Stichtse Vecht. Grosso modo kijk ik er met plezier op terug. Plezier en bereikte resultaten hangt bij mij vaak samen. Met name op het gebied van duurzaamheid heb ik toch wel een steentje kunnen bijdragen. En ook al zit mijn politieke werk er nu op, ik blijf doorwerken aan een duurzame gemeente. Via project Huis2020 ga ik nu samen met huiseigenaren aan de gang om hun huis energiezuiniger te krijgen. Ik blijf immers mijn eigen verhaal.

De illustratie is een karikatuur die gemaakt is tijdens de afscheidsraad van maart 2014.