Milieukundig reporter

De laatste maanden doe ik verslaglegging voor Extinction Rebellion. Veelal jonge klimaatactivisten die met veel passie de klimaat- en ecologische crisis onder de aandacht brengen. Ik heb foto’s gemaakt op Schiphol tijdens een actie tegen de miljardensteun aan KLM en in Den Haag bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Nuttig werk.

Ook nuttig was mijn optreden als milieukundig reporter bij de actie van de Lenterebellie op vrijdag 26 februari in Utrecht. Ik was daar zeer nadrukkelijk niet als actievoerder. Hoofddoel was om samen met reporters uit Amsterdam en Rotterdam een interessante live stream te maken. Dat is gelukt: meer dan 10.000 mensen hebben naar die live stream gekeken.

Aan het eind van de dag moest ik concluderen dat ik als 60-jarige de meest risicovolle dag uit dit coronajaar had meegemaakt. En wel tijdens het verblijf van meer dan 10 uur in het arrestantencomplex in Houten. Terecht worden er nu vragen gesteld over dat politieoptreden aan burgemeester Dijksma van Utrecht. Tot nu toe zijn haar antwoorden helaas onvolledig en onjuist. Zo heb ikzelf meerdere malen kenbaar gemaakt dat ik aanwezig was als milieukundig reporter. Toch werd ik ook aangehouden, zoals blijkt in de laatste seconden van het filmpje. Ik had net zo goed een willekeurige voorbijganger kunnen zijn. Dit optreden is Nederland onwaardig.

Filmpje op Instagram: https://www.instagram.com/tv/CL_w4gGHRjF/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/tv/CL_w4gGHRjF/?utm_source=ig_web_copy_link

Zelf draag ik geen mondkapje tijdens de interviews. De uitzonderingsregels staan dat toe.